Arhiva română a muzicii simfonice (Romanian Archive of Symphonic Music)
Proiectul RASM își propune să deschidă o nouă fereastră în direcția recuperării, cunoașterii și aprofundării muzicii românești de după 1950, concentrându-se asupra domeniului simfonic. Este o continuare firească și absolut necesară a demersului inițiat în 2021 prin proiectul RAMA (Romanian Archive of the Musical Avantgarde, CNFIS-FDI-2021-0163), urmat de o primă cartografiere, în 2022, a unui gen muzical de anvergură în creația autohtonă, cel concertant, în proiectul RAC (Romanian Archive of Concertos, CNFIS-FDI-2022-0184).
Prin ampla documentare demarată în cadrul RASM, a prins contur o «hartă» a creației simfonice românești din ultimii 70 de ani, sub forma unui triplu catalog alcătuit pe genuri, cronologic și alfabetic, ce poate fi consultat online pe site-ul rama.org.ro, alături de o selecție de partituri simfonice de referință. În procesul de identificare a celor mai relevante surse, un rol cheie a avut parteneriatul cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, care a facilitat accesul la un număr semnificativ de manuscrise și partituri reprezentative.
Pe lângă identificarea și digitalizarea materialului existent, proiectul RASM și-a propus să pună în valoare procesul creator specific muzicii simfonice, atât prin conferințe susținute de către maeștri ai genului – Doina Rotaru, Dan Dediu, Irinel Anghel și Adrian Iorgulescu –, cât și printr-o serie de cercetări întreprinse de nume prestigioase ale componisticii și muzicologiei românești, cercetări reunite în volumul cu titlul Muzica simfonică românească între 1950-2020.
La finele proiectului RASM, avem fixate principalele coordonate ale creației simfonice autohtone: peste 1000 de lucrări, în genuri diverse (de la simfonie, simfonietă, la poem simfonic, suită simfonică, uvertură etc.), de dimensiuni foarte diferite, de la lucrări ample la miniaturi – o adevărată mină de aur ce așteaptă să fie descoperită, explorată, cercetată și, mai ales, cântată.
Echipa proiectului RASM
Prof. univ. dr. DHC Dan Dediu, expert istoriograf
Conf. univ. dr. Florinela Popa, manager de proiect
Ec. Tereza Lazăr, asistent de proiect
Drd. Gabriela Bejan, referent
Drd. Vlad Ghinea, referent
Paula Aslam, redactor
Mirel Mihălăchescu, tehnoredactor